Presenteren van data

Bij het overdragen van kennis en het presenteren van nieuwe plannen wordt gebruik gemaakt van allerlei hulpmiddelen. Lang geleden stond een schoolbord, whiteboard of flipover in de ruimte klaar voor gebruik en ook de overheadprojector is een veelgebruikt apparaat. Die tijden lijken definitief voorbij met de nieuwe digitale mogelijkheden die het beste van alle werelden met elkaar combineren: het digitale bord, ofwel het digibord.

Het schoolbord
Op een traditioneel schoolbord werd door een leerkracht met krijt geschreven, soms met verhelderende tekeningen. Het traditionele schoolbord had een voordeel, het was erg gemakkelijk in gebruik en teksten konden snel worden aangebracht en worden weggehaald. Er waren echter beperkingen, die een intensief gebruik voor professioneel presenteren van data in de weg stonden. Op de eerste plaats was de beschikbare hoeveelheid ruimte te beperkt voor het presenteren van grotere hoeveelheden teksten en grafieken. Bovendien was het stof dat door het schrijven met het krijt vrijkwam niet best voor de kleding, maar voor mensen met aandoeningen aan de luchtwegen erg benauwend.

Whiteboard en flipover
Het whiteboard was een verbetering ten opzichte van het schoolbord. Teksten waren nog steeds heel gemakkelijk aan te brengen en te verwijderen, bovendien behoorde het hinderlijke stof tot het verleden. Maar de hoeveelheid beschikbare ruimte was nog steeds erg beperkt. Met de flipover was er meer ruimte, je kon een flink aantal verschillende borden gebruiken, maar per blad het schrijfveld weer erg klein.

Het digibord
Met de komst van het nieuwe digitale bord werden alle voordelen van de oude borden in elkaar verenigd. Het is gemakkelijk om tekst in te voeren en net zo gemakkelijk weg te halen. Er is geen stof en een nagenoeg onbeperkte hoeveelheid schrijfruimte. Een digitaal bord, ook wel digibord genoemd, heeft een computer nodig, waarmee je het bord aanstuurt. Dat geeft meteen de mogelijkheid om naast geschreven tekst in een handomdraai ook filmpjes, grafieken en tabellen te laten zien. Met de speciale schrijfpen kan digitaal op het bord in de tekst worden geschreven voor de nodige accenten. Het presenteren van data met zo’n bord is prettig en zeer efficiënt.