Vraag naar ICT’ers stijgt enorm

De vraag naar ICT-ers stijgt sterk (+28%!), terwijl de beschikbaarheid ervan afneemt, in alle segmenten van de branche. Met name in de Randstad en in Brabant. Daar staan voor iedere startende ICT-er 13 vacatures open.

Zo rapporteren Sterksen en Intelligence Group in ‘IT labour Market 2016 Netherlands

Waar moet je als werkzoekende op letten? Wat is gebruikelijk? Wat zijn de kansen?
Wat vinden werkzoekenden belangrijk, en hoe sla je -als werkgever- hen het snelste aan de haak?

Het Aanbod van ICT-ers

Nederland telt ongeveer 371.000 ICT professionals.
Het aantal actief zoekende ICT-ers is afgenomen, en telt nu ongeveer 40.000 mensen.
Zo’n 7.000 hiervan zijn nu zelfstandig. De verdeling naar ervaring is: junioren actief zoekt is 3.000, mid-careers 7.000 en seniors 30.000. Ten opzichte hiervan blijken jongere werknemers vaker daadwerkelijk switchen. Ten opzichte van 2014 blijkt dat het aantal senioren dat switcht licht is toegenomen.

De Vraag

Het grootste aantal vacatures (11.500) is voor programmeur/software engineers, waarvan de vraag naar Java-programmeurs met 73% is gestegen.
Daarna komt de vraag naar analisten (ruim 3.000 vacatures, +59%), en daarna die naar Security analisten (ruim 2.000, +64%)

The Battle

Bijna een derde van alle ICT-ers wordt iedere maand benaderd door een wervingsbureau, een even grote groep wordt echter niet bereikt. Wat hierbij ook meespeelt, is dat een groeiende groep zich afmeldt bij LinkedIn, of er niet meer op reageert.

Salaris blijkt de belangrijkste reden te zijn om van baan te veranderen. Maar ook belangrijk blijken te zijn: duidelijkheid over werkinhoud en salaris, en wie de werkgever is, maar ook: past de baan bij mijn studie, is de werklocatie goed?
Thuiswerken wordt als belangrijkste arbeidsvoorwaarde gezien.

Ondanks het toenemend tekort aan ICT-ers blijken salarissen nog niet te stijgen.

Er blijkt vooral een tekort aan juniors/mid careers te zijn: 13(!) vacatures per kandidaat, maar ook van senioren is er een tekort: 3 vacatures per kandidaat.

The Players

Google blijkt de favoriete werkgever te zijn.
KPN, ING en Sogeti zijn de grootste vragers naar IT-professionals.