PES screening

Wist je dat in driekwart van de cv’s onjuistheden staan? En dat in een kwart van deze documenten zelfs bewust gelogen wordt? Daar komt nog bij dat een op de vijf sollicitanten een loopje neemt met de waarheid als het gaat over een gevolgde studie. Deze hallucinante cijfers doen vast een belletje rinkelen bij jou als toekomstige werkgever. Dé oplossing om niet in zeven sloten tegelijk te lopen wanneer je een nieuwe werknemer wil aannemen: Pre-employment screening.

Sollicitanten doorlichten

Ook in de data-branche zien steeds meer bedrijven het belang in van een PES screening. Als je als werkgever een nieuwe werknemer in dienst neemt, wil je uiteraard de juiste man op de juiste plaats. Je wil kost wat kost vermijden dat de persoon die op papier ideaal lijkt voor de job achteraf totaal ongeschikt blijkt te zijn. Daarom kan je nu beroep doen op gespecialiseerde screening organisaties. Dit zijn vakmensen uit de HR-wereld die dagelijks sollicitanten doorlichten en op die manier werkgevers een accuraat beeld schetsen van de betrouwbaarheid van kandidaten voor een functie binnen hun bedrijf.

Respect voor privacy

Maar hoe gaat zo’n screening proces nu precies in zijn werk? Jij bent als potentiële werkgever in gesprek met een sollicitant maar wil eerst zekerheid over diens profiel. Daarom bezorg je de gegevens van de kandidaat aan de screening organisatie. Die gaat er meteen mee aan de slag en zal ook de sollicitant zelf op de hoogte brengen van de doorlichting. Indien de kandidaat dit wenst, zullen ook jobreferenties nagegaan en afgetoetst worden. Tijdens de PES screening verifiëren de onderzoekers ook het cv net als het internetprofiel van de kandidaat. Dit gebeurt dan onder meer via sociale media en alle informatie die de sollicitant online heeft geplaatst. In een diepgaandere fase zijn ook een financieel en omgevingsonderzoek mogelijk. Als algemene regel geldt dat de screening uitgebreider wordt al naargelang de functie waarvoor de kandidaat solliciteert.
Uiteraard is de diepgang van de PES screening volledig afhankelijk van jouw wensen als potentiële werkgever. En het mag ook duidelijk zijn dat een Pre-employment screening steeds gebeurt met respect voor de geldende privacywetgeving.

Mocht je er dus aan denken om nieuwe mensen aan te werven, verlies dan een screening niet uit het oog!